Briljant

CASE

Vodafone

Gedurende 6 maanden is Gerk als Interim SEO lead ingehuurd door VodafoneZiggo. In deze periode zijn er diverse doelstellingen geformuleerd en twee daarvan waren de Business Cases Iphone 12 launch en Sim Only. De doelstelling was bij beiden om weer top posities te behalen op deze onderwerpen waar de concurrentie enorm hoog is.

iPhone 12 lancering

De iPhone 11 lancering van afgelopen jaar is begeleid door een ander agency en de data van die lancering stond aan de basis van de nieuwe Business Case. Er is gemikt op een omzetgroei van 50% ten opzichte van de iPhone 11 in 24 maanden. Na Analyse van het proces rondom de lancering, interne communicatie, mogelijkheden met betrekking tot CMS en resources hebben we een plan gemaakt voor de lancering van de iPhone 12 zodat deze vanaf aankondiging al goed zou presteren in de zoekmachines.

Uitdagingen

Uiteraard hebben we lekker veel uitdagingen gehad. De periode was voor interne afstemming natuurlijk niet ideaal. Vanwege Corona was het hoofdkantoor van VodafoneZiggo gesloten en werkte iedereen vanuit huis. Dat was al even schakelen omdat je qua interne afstemming juist ook iedereen het liefst een keer in de ogen wil kijken. Maar met Teams werkte dat prima. De echte uitdagingen waren van andere aard:

  • Overgang van Hawaii naar AEM Content management (hallo JS rendering issues!)
  • Inhouse Capaciteit op Editorniveau
  • Je mag als vendor absoluut geen device namen gebruiken voor een aankondiging
  • Kannibalisatie in Business doelstellingen tussen B2B en B2c

op basis van alles wat wel mocht zijn we terug naar de tekentafel gegaan en hebben we op basis van alles wat wel kon en mocht een plan uitgewerkt om de lancering van de iPhone 12 niet alleen goed te laten verlopen, maar ook een framework te creëren voor toekomstige lanceringen. Een plan waarbij niet alleen focus lag op Organic performance maar juist op interne samenwerking, zo effectief mogelijk gebruik maken van resources en voldoen aan de eisen van producent Apple.

Framework Lancering iPhone 12

Het stappenplan bestond uit 25 duidelijke stappen waarbij we bij iedere stap een afstemmingsmoment hadden, een owner, een executive, een deadline, een check en een lancering van de taak. Deze taken waren verdeeld over de 5 fases van de lancering en kwamen allemaal samen in het uiteindelijke “aankondigingsdraaiboek”. In een periode van 4 maanden hebben we zo, systematisch met wekelijks overleg het plan tot uitvoering gebracht. Op de aankondigingsnacht is het team van Vodafone bezig geweest de laatste specs en elementen aan de pagina’s toe te voegen. En wat bleek….

Vodafone met iPhone 12 op nummer 4 in Google

De dag na livegang bleek dat de strategie zijn uitwerking niet had gemist. Met alle relevante zoektermen stond Vodafone direct op positie 4 in de zoekmachine. De boost in Organic traffic was enorm en de eerste pre-orders vanuit Organic traffic stroomden binnen.

Een positie 4 lijkt niet niet hoog, maar omdat we met de uitdaging zaten zoals hierboven beschreven was dit resultaat echt enorm hoog!

  • Achterstand in techniek door nieuw platform
  • Minimale resources voor ondersteunende content
  • Geen historische waarde op het onderwerp

Tevens Scoorde Apple uiteraard de eerste 2 posities en zat alleen NU.nl ons in de weg ;-).

Situatie na een maand

We zijn nu een maand na aankondiging, de iPhone 12 is in verkoop en we focussen alweer op de next Business Case. We hebben met de launch van de iPhone 12 in 28 dagen 75% bereikt van het resultaat dat de iPhone 11 tot nu toe heeft behaald. De posities zijn helaas niet meer zo hoog, maar wel pagina 1 en stabiel. we genereren dagelijks verkeer zonder dat er na de livegang een follow up is geweest aan content of organic PR. Een resultaat om trots op te zijn!

Extra credits gaan naar team Vodafone en m’n mede SEO Lead op dit project, Eduard Blacquière van https://www.edwords.nl/